петак, 28. децембар 2012.

Meteoropate

                                        

                         Колико атмосферски јони утичу на здравље човека

                           Од укупног броја људи, 30-40 % је мање или више осетљиво на временске прилике. За такве људе кажемо да су метеоропате, а специфичне реакције организма  на метеоролошке услове метеоропизам. Повећањем хемијске загађености атмосфере број овако осетљивих људи се повећава. Познато је  да у човечјем организму налазе два основна извора електричне активности која снажно реагују на временске прилике. То су мозак и срце. Истраживачима још није потпуно познато на који начин  атмосферски електрицитет утиче на човечји организам и изазива обољења, али је већ много година познато да нагле промене времена мењају однос јона у ваздуху. И мада је њихов живот веома кратак, они играју битну улогу у животној активности организма. Када су научници покушали да гаје глодаре у ваздуху очишћеном од јона, све животиње су угинуле. Уопштено говорећи, негативни јони позитивно утичу на здравље, а позитивни негативно. Када удишемо ваздух у којем преовлађују негативни јони, нпр. поред брзе планинске реке, осећамо да нас ваздух окрепљује и освежава. Негативних јона има у ваздуху и после непогода и поред пећи у којима сагоревају дрва. Негативни јони су врло благотворни за организам, јер подстичу активности корисне за цео организам, а посебно за дисајне органе. Поред тога смањује све врсте главобоља и повољно делује на људе с високим крвним притиском.
          Ако удишемо ваздух у којем се налазе више позитивних јона, што је карактеристично за наше тесне просторије у којима боравимо, нарочито оне са уређајима за климатизовање и проветравање ваздуха, као и обиљем сваковрсних електромегнетских апарата, долази до сањивости, вртоглавице, тромости и главобоље. Позитивни јони стимулуишу излучивање серотонина, органске супстанце која делује на глатке мишиће, кардиоваскуларни  и нервни систем, и која штетно делује на организам.
         Удари ветра, на пример код кошаве или при проласку атмосферских фронтова, доводе до повећања трења и следствено томе ослобађају одређену енергију. Она  избацује електроне из молекула ваздуха и тако се стварају позитивни јони. То исто се догађа у данима  са влагом и прашином, будући да се негативни јони таложе на честицама прашине, молекулима загађујућих материја или капљицама влаге, губећи тиме своје благотворно дејство. Због тога се забрањује коришћење јонизатора за кућну употребу  у просторијама у којима има пуно прашине и влаге.
          Муња која удара у земљу, одстрањује вишак позитивних јона и у ваздуху почињу да преовлађују негативн јони. Због тога нам се после невремена чини да је ваздух чист и освежен, а такође и сам организам.
         Поједини научници сматрају  да многе тегобе код метеропата су изазване електричним појавама, а не променама притиска и температуре. Нагомилавање  атмосферског електрицитета пред непогоду и и напон електричног поља изазивају код многих промену општег стања. Код њих се појављује тромост, општа слабост, незадовољство, неспокојство, раздражљивост итд. Два сата пре невремена повећава се попуњавање крвних судова крвљу, мења се брзина крвотока. Као доказ овoј тврдњи, професор Бил Реј из Даласа је изабрао групу пацијената који су се жалили да се не осећају добро када атмосферски притисак опада. Том приликом они су осећали болове сличне онима код грипозних обољења, нападе гушења, лупање срца итд. Ставио их је у изоловану собу без прозора из које нису могли видети да ли се напољу мења време. Када је напољу атмосфетрски притисак опао, код њих се нису појавиле никакве тегобе. Али пред сам почетак олује они су се сви одједном осећали лоше. Чим је киша почела да пада, сви симптоми испољили су се у пуној мери.
                                                                                        

Нема коментара:

Постави коментар